You are currently viewing ERR vastuseks  Kinoteatri metsandussektorit mõnitava saatelõigu kohta: see ei kujunenud selliseks, nagu ETV ootas ja tellis
Foto: ETV ekraanitõmmis

ERR vastuseks  Kinoteatri metsandussektorit mõnitava saatelõigu kohta: see ei kujunenud selliseks, nagu ETV ootas ja tellis

  • Post category:Uudised

19.12.2023 oli ETV eetris saade „Kinoteatri õhtune vöönd“, kus muuhulgas pilati metsanduslike terminite kasutamist ja metsamajanduse ning puidutööstuse olemasolu selgitamist. Erametsaliit  taunib metsandussektori mõnitamist rahvusringhäälingu eetris ja tegi selle kohta ka pöördumise ERR-i eetikanõuniku Tarmu Tammerki poole. Oma vastuses selgitas Tammerk, et ETV peatoimetaja Urmas Oru sõnutsi ei vastanud detsembri lõpus eetris olnud lühike saatesari „Kinoteatri õhtune vöönd“ ETV ootustele ja sellele, millisena saade Kinoteatri loominguliselt meeskonnalt telliti.

Samas kinnitas Tammerk, et tegemist ei olnud faktipõhise ajakirjandusega, vaid satiirile pretendeeriva formaadiga, kus pole võimalik ega vajalik esitada erinevate poolte seisukohti. Selles žanris ei ole rakendatav ajakirjandusliku tasakaalu põhimõte. Kokkuvõtteks kinnitas ta, et ERR tervikuna (sealhulgas ETV) jätkab metsanduse teema kajastamist tasakaalustatult ja erapooletult oma uudistes ja päevakajalistes saadetes, nagu seda seni on tehtud.

Vastuse täispikk tekst:

Lugupeetud Jaanus Aun

ETV peatoimetaja Urmas Oru selgitas,  et detsembri lõpus eetris olnud lühike saatesari „Kinoteatri õhtune vöönd“ ei kujunenud selliseks, nagu ETV ootas ja Kinoteatri loominguliselt meeskonnalt tellis.

ETV tellimus oli, et saatesari võtaks aasta olulised teemad kokku satiiri võtmes. Nagu peatoimetaja tunnistas, tulid saated paraku ebaühtlased ja soovitud satiirist kujunes tahtmatult osasid vaatajaid riivav esitus. See puudutab ka metsanduse lõiku 19. detsembri saates.

Samas tuleb arvestada, et tegemist ei ole faktipõhise ajakirjandusega, vaid satiirile pretendeeriva formaadiga. Satiiris ei ole võimalik ega vajalik esitada erinevate poolte seisukohti. Naljasaate juurde kuuluvad liialdatud võrdlused ja uperpallid.  Selles žanris ei ole rakendatav ajakirjandusliku tasakaalu põhimõte.

Kinoteatri tegijate selgituse kohaselt püüdsid nad satiiriliselt välja tuua metsandusega seotud vastuolusid, terminite muutumist ajas, erinevate koolkondade suhtumist.  Nende sihik oli metsanduspoliitika kritiseerimise peal, mitte suunatud konkreetsete inimeste või laiemalt puidutööstuse vastu.

On täiesti mõistetav, et puidutööstusega seotud inimesed võisid end häirituna tunda saatelõigus kasutatud karikeeritud lähenemise tõttu.

Nagu nägite, olid autorid oma sketši tehes valinud poole (metsa raiutakse liigselt; Tartu ülikool versus maaülikool; Postimees versus Maaleht jms). Jällegi – satiiri puhul on see tavaline võte. Naljasaadet ei saa teha nii, nagu uudiseid, et eraldatakse võrdselt aega (võrdselt nalja) koalitsiooni ja opositsiooni kohta.

ETV peatoimetaja rõhutab, et kindlasti ei olnud ega ole ETV eesmärk ühtki ühiskonnagruppi  solvata. „Vabandan ETV peatoimetajana kõigi ees, kellele saatesarjas esitatud käsitlused meelehärmi põhjustasid,“ seisab Urmas Oru selgituses. Toimetus on teinud järeldused, et edaspidi väljastpoolt oma maja kaastöid tellides märgata võimalikke ebakohti võimalikult vara.

Kokkuvõtteks saan kinnitada, et ERR tervikuna (sealhulgas ETV) jätkab metsanduse teema kajastamist tasakaalustatult ja erapooletult oma uudistes ja päevakajalistes saadetes, nagu seda seni on tehtud. Ühekordne satiiriline saade, mida toimetus õnnestunuks ei pea, ei tähenda sugugi, et ERR oma programmides hakkaks metsanduse teemal palli ühte väravasse lööma või ühiskonnas lõhesid tekitama.

Lugupidamisega
Tarmu Tammerk
ERRi ajakirjanduseetika nõunik