You are currently viewing Postimees solvab erametsaomanikke

Postimees solvab erametsaomanikke

Postimehe artikli 29.06.2023  Ministeerium suunas raieaktivistidele vaikselt 140 000 eurot  pealkirjas kasutatakse sõna „raieaktivist“  ilmselget negatiivse kuvandi loomiseks. Eesti Erametsaliit ei ole mingi eraldieksisteeriv nähtus, vaid esindab oma metsaühistutest liikmete kaudu pea poole Eesti erametsamaa omanikke. Artikli näol on tegemist otsese solvanguga metsaomanike aadressil. Eriti hinge haavav aga neile, kes kodumetsa tagasihoidlikult majandades loodushoidu esiplaanile seavad.

Raie on ainult üks töö, mida metsas tehakse. Solvav on tonaalsus nagu metsaomanikud on ainult raiest huvitatud. Erametsas on metsa uuendamise mahud viimase aastakümnega ligi kümnekordistunud, mitmekordistunud on ka noorte puistute hooldamise mahud. Enda elueast kaugemale ulatuvale tulevikule mõtlevaid metsaomanikke ei saa kuidagi käsitleda kui raieaktiviste.

Postimehe poolt demoniseeritav raie on mitte ainult täiesti seaduslik, vaid ka vajalik metsa kasutamise viis – ilma raieta ei saa metsast puitu ega teki võimalusi uue metsa kasvamiseks. Ilma raieta ei saa varuda puitu Postimehe trükkimiseks vajaliku paberi tootmiseks. Seaduslikult käituvatele metsaomanikele halvustava kuvandi loomine on tülgastav.

Eesti Erametsaliit on täiesti päri, et riigi raha jagamine peab olema läbipaistev ning kõigile võimalusi pakkuv. Artiklist nähtub, et looduskaitseorganisatsioonid on oma igapäevase tegevuse toetuseks saanud riigilt juba mitukümmend aastat kopsakaid toetussummasid ilma igasuguse konkursita. Toetame põhimõtet, et ligipääs misiganes rahaeraldisele – sealhulgas looduskaitse toetussummadele  – peab olema tagatud kõigile huvilistele.

Eesti Erametsaliit