You are currently viewing Erametsaliit teatab – Sinu Mets nr 56

Erametsaliit teatab – Sinu Mets nr 56

  • Post category:Uudised

Tavaks on saanud igas õppelehe Sinu Mets numbris anda ülevaade viimaste kuude tegemistest. Siin kokkuvõte tänavustest suvekuudest, mis ilmus õppelehe sügisnumbris.

Jahimeeste kokkutulek, erametsatelk

Erametsatelk jahimeeste kokkutulekul

Osalesime suvel Kiltsi lennuväljal toimunud jahimeeste kokkutulekul. Korraldasime koos Erametsakeskuse ja Läänemaa Metsaühistuga metsaviktoriini, rääkisime metsa istutamisest ja metsaühistutest ning koostöökohtadest jahimeestega. Täname jahimehi sooja vastuvõtu ja Eesti Jahimeeste Seltsi kutse eest, järgmine aasta jälle!

Kogu pere metsapäev

Augusti lõpus toimus juba kolmandat korda kogu pere metsapäev – metsamajandajate kokkutulekust välja kasvanud kogupereüritus, mis toimub igal aastal mulluse parima metsamajandaja kodumaakonnas. Rakvere kirikupargis toimunud metsapäeval käis tuhatkond külalist, kellele pakkusime erinevaid metsaga seotud tegevusi ja ka mõnusat kultuuriprogrammi. Metsaomanike jaoks oli kõige populaarsem koht metsaomanike telk, kus sai omavahel metsaasju arutada ja loenguid kuulata.

Parim metsamajandaja 2019 on Ardi Allikmets Harjumaalt

Tänavu anti parima metsamajandaja tiitel Harjumaa metsaomanikule ja Vardi Metsaühistu liikmele Ardi Allikmetsale. Teise koha sai Martin Kõdar (Ühinenud Metsaomanikud, Viljandimaa) ja kolmanda koha Martin Kalk (Metsanduse Arendamise Ühing, Põlvamaa). Loe konkursi kohta täpsemalt SIIT.

Parim metsamajandaja 2019 - Ardi Allikmets

Tegime ettepaneku maksusüsteemi muutmiseks

Augustis saatsime rahandus-, keskkonna- ja maaeluministrile ettepaneku maksusüsteemi muutmiseks. Et soodustada väikemetsaomanikke metsamaa müümise asemel oma metsi majandama, võiks füüsilisest isikust metsaomanikele ja FIEdele anda võimaluse metsamaterjali ja raieõiguse võõrandamisest saadud tulust maksustamisperioodil 5000 eurot maha arvata.

Märgukiri omandikitsenduste hüvitamise regulatsiooni täiendamiseks

Saatsime Maaelu- ja Keskkonnaministeeriumile ettepaneku välja töötada reeglid kahju hüvitamiseks juhul, kui kaitse alla võetud mets hävineb. Kui metsaga kinnisasja sihtotstarbeline kasutamine on olnud oluliselt piiratud ning piirangute kehtivuse ajal on mets hävinenud, on tegemist kinnisasja omaniku varalise kahjuga. Looduskaitseliste piirangute talumise tõttu tekkinud kahju peaks riik omanikule hüvitama.

Planeeringutes kaasa rääkimiseks tuleb endast märku anda

Kohalikes omavalitsustes on käsil üldplaneeringute tegemine. Oleme pidanud valdadega kirjavahetust ja toonud esile üldised metsanduslikud huvid seoses üldplaneeringute koostamisega, kuid paraku sellest ei piisa, et omanike huvid saaks maksimaalselt kaitstud. Soovitame kõigil metsaomanikel oma huvidest ka ise omavalitsustele teada anda. Näiteid, kuidas seda teha, leiab erametsaliidu kodulehelt erametsaliit.ee/huvide-kaitse/planeeringud.

hoiatus, ettevaatust

Petised himustavad eakate metsa

Levib petuskeem, millega on üritatatud elektriliinide rajamise ettekäändel eakamate metsaomanikega kiirustades metsatehinguid sõlmida ja lõpuks nende mets välja petta. Loe täpsemalt SIIT.

Uus töötaja

Alates augustist alustas erametsaliidus keskkonnanõunikuna Kertu Kekk, kes tegeleb peamiselt PEFC rühmasertifikaadi haldamise, metsaomanike koolituste ja kommunikatsiooniteemadega. Kertu on erametsanduses alates 2013. aastast ja töötas varasemalt Erametsakeskuses kommunikatsioonijuhina.

Kertu kontaktid leiab SIIT.

Kristel Pern otsustas pärast kümmet aastat Eesti Erametsaliidu meeskonnas enda jaoks uusi väljakutseid leida. Täname teda senise töö eest ja soovime edu ning sära silmadesse!

Õppelehe Sinu Mets 2019. a sügisnumbri saad alla laadida SIIT.

Hoia end kursis Eesti Erametsaliidu värskeima infoga meie kodulehel või Facebookis.