You are currently viewing Postimehe intervjuu Ando Eelmaaga

Postimehe intervjuu Ando Eelmaaga

  • Post category:Uudised

Postimehe keskkonnaküljel (13.09.2019) ilmus intervjuu Eesti Erametsaliidu juhatuse esimehe Ando Eelmaaga.

Erametsaliidu juhatuse esimees Ando Eelmaa (51) on rahul, et metsandusteemad avalikkuse silmis üha tähtsamaks muutuvad. Tema kinnitusel suudab see valdkond pea ainsa majandusharuna kliimamuutuste probleemile lahendusi pakkuda.

Milliseks hindate praegust olukorda Eesti metsas?

Pöörame metsale palju tähelepanu ja on hea, et mets korda läheb, see on nii olnud kogu aeg, nagu mina mäletan, ja küllap ka palju kauem.

Kui vaadata majanduslikult suurt pilti, siis ka enne Teist maailmasõda oli metsandus oluline: andis suure osa noore Eesti Vabariigi ekspordist ja oli tähtis ehituses. Praegu me puitu ehituses piisavalt ei kasuta, aga puidutööstus tervikuna on väga heal järjel, eriti mehhaaniline töötlemine. Teame ja tunneme oma metsa ja oleme õppinud seda majandama.

Metsaomanik on palju targem kui maade tagasi saamise aegu, mil segadus oli suur ja teadlikkus väike ning puiduturg oli seotud ebaseadusliku tegevusega. Nüüdseks on olukord tuntavalt muutunud, kuigi esineb metsamaade ostmist pooleldi pettusega.

Meie kutsume kährikuteks neid, kes leiavad seaduses auke ja teevad väikemetsaomanikele enneolematuid pakkumisi, teenides kohe metsa maha raiudes või edasi müües. Metsaomanikud ise tahaksid pigem omanikud edasi olla.

Ökoloogilise poole pealt ei saa ma arvandmeid vaadates ega oma kogemuste põhjal nõustuda, et kõik on väga halvasti. Me kaitseme nii palju metsi, rohkem kui kunagi varem, ja teeme seda teadmistepõhiselt. Et võrreldes varasemaga raiutakse metsa üsna palju… See mõni miljon tihumeetrit rohkem ei tohiks pilti väga muuta, sest nii palju metsi on kaitse all.

Loe edasi Postimehe veebist või 13.09.2019 paberlehest.