You are currently viewing Eelmise aasta lõpp oli puiduturul jätkuvalt keeruline

Eelmise aasta lõpp oli puiduturul jätkuvalt keeruline

Eelmise aasta IV kvartal puiduturul suuri muutusi ei toonud. Olukord puidusektoris on jätkuvalt keeruline. Majanduslangus kestab ja ehitusturgu suruvad endiselt alla kõrged intressid. Kõik see peegeldub vastu ümarpuidu hindadelt, eelkõige palgiturul. Eesti Erametsaliidu tellimusel teeb  puiduturust ülevaate Heiki Hepner ja OÜ Tark Mets.

Aastaga on hinnad langenud kõigil sortimentidel. Okaspuupalkide hinnad on stabiilselt madalad, kase jämesortimendi hind on langevas trendis, aga piisavalt kõrge, haava- ja lepapalgi hind stabiilselt rahuldav. Paberipuidu hind kasvab kergelt, mis on metsaomaniku vaatevinklist hea. Küttepuidu hind on jätkuvalt  stabiilne ja piisavalt kõrge, et ka natuke keerulisematest kohtadest varuda.

Okaspuupalkide hindnades aasta viimases kvartalis suuri kõikumisi ei olnud, kuid kokkuvõtlikult olid nad kerges languses. Riigimetsast müüdavate okaspuupalkide hinnad olid aasta lõpus languses, kusjuures männipalgid odavnesid kuusepalkidega võrreldes enam. Soome okaspuupalgi turul kukkusid hinnad 2023. aasta lõpus eriti tugevalt peenpalkidel. 

Erametsast müüdavatest lehtpuu jämesortimentidest ei odavnenud ainsana kasepalk, mis kolme kuuga kallines 1,4%. Aastataguse ajaga võrreldes on hinnad kukkunud oluliselt rohkem, kusjuures eriti suur oli see haava- ja lepapalgil.  Selleks korraks on ka Soomes kasepalgi hinnarekordite püstitamise ralli läbi, kolme kuuga langes hind 3,7%. Aasta lõikes  on hind aga väga korralikult kasvanud (22,1%).

Paberipuiduturul jätkus aasta kolmandas kvartalis alanud hinnatõus. Kvartaliga kasvas okaspuupuidu hind 11%, kasepuidul  0,4% ja haavapuidul koguni 15,3%. Novembrist alates on kallimaks paberipuidu sordiks okaspuupaberipuit. Haavapuit hoiab traditsiooniliselt odavaima sordi tiitlit, kuid on märgatavalt vähendanud vahet kasepuiduga. Eelmise aasta detsembriga võrreldes on kõik hinnad väga tugevalt miinuses. 

Riigimetsast müüdavate paberipuidu sortide hinnad on jätkuvalt langustrendis. Oktoobris-novembris kukkusid hinnad järsult, detsembris nad tõusid, kuid jäid septembri tasemest päris kaugele. Põhjanaabrite paberipuiduturul on kõikide sortide hinnad nii kolme kuu kui aasta lõikes kasvanud.

Loe 2023. aasta IV kvartali pikemat ülevaadet ja hinnaanalüüsi SIIT.