You are currently viewing Eesti metsad päästnud tuletõrjujad said tänutäheks ägeda kingituse
Eesti Erametsaliidu esindajad paremalt tegevjuht Andres Talijärv ja juhatuse liige Ando Eelmaa kingitust üle andmas Alansi Vabatahtlikule Päästeseltsile. (Foto: RMK)

Eesti metsad päästnud tuletõrjujad said tänutäheks ägeda kingituse

Eesti Erametsaliit MTÜ

Riigimetsa Majandamise Keskus

 

PRESSITEADE

21.09.2018

 

Eesti metsad päästnud tuletõrjujad said tänutäheks ägeda kingituse

Rekordiliselt kuumal suvel enam kui 800 metsatulekahjuga võidelnud päästjad said riigimetsade haldaja RMK ja Eesti Erametsaliidu käest tänukingiks uhke eestimaise saunatünni.

“Samal ajal, kui enamik eestimaalasi sooja suveilma nautis, andsid need tublid mehed ja naised erakordse panuse hoidmaks ära sadu suuri maastiku- ja metsapõlenguid,” tõdes RMK juhatuse esimees Aigar Kallas ning avaldas lootust, et Lõuna-Eestis spetsiaalselt valminud saunatünn nüüd neile väljateenitud lõõgastus- ja puhkehetki pakub. Lisaks kingiti Alansi Vabatahtlikule Päästeseltsile Stihli mootorsaag, et päästetööde käigus teid vabastada ja maha kukkunud puid lõigata ning tänati ka teisi vabatahtlikke päästjaid.

Erametsaliidu tegevjuhi Andres Talijärve sõnul on päästjate töö korvamatu tähtsusega nii Eesti loodushoiu kui ka majanduse jaoks. “Eestis on üle 30 000 inimest, kellele mets tööd annab, üle 100 000 metsaomaniku – söestunud puit on raisku läinud ressurss, mis seab ohtu nende töökohad ja vara,” selgitas Talijärv ning lisas, et tänu päästjate vaprale tegevusele jäi lisaks metsale alles ka lugematu hulk loomi, taimi ja linde, kes muidu oleks hukka saanud või koduta jäänud.

Kõige suurem ja keerulisem metsapõleng toimus tänavu Vikipalus, mil tuleroaks langes pea 200 hektarit metsa. Päästeameti peadirektori Kuno Tammearu sõnul on just päästjate kiire reageerimine ja visa töö see, mis ülejäänud rohkem kui 800-l põlengul nii suureks ei lasknud paisuda. “Vaatamata sellele, et kehtestasime looduses tuletegemisele range keelu, oli sellegipoolest tegemist erakordselt keerulise suvega – kui viimasel kolmel aastal on põlenud maa-alade ulatus jäänud vahemikku 29-116 hektarit, siis tänavu küündib see juba üle 400 hektari,” kommenteeris Tammearu. “Loomulikult tahame tänada ka kõiki neid inimesi, kes metsas käies tuletegemise reeglitest kinni pidasid ja suitsukonisid maha ei visanud – tegite Eesti metsale kindlasti suure heateo ja muutsite päästjate töö lihtsamaks.”

1. maist 31. augustini käisid päästjad ja vabatahtlikud kustutamas 2843 tulekahju. Neist 833 olid metsa- ja maastikutulekahjud ning 1069 prügist, grillimisest ja lõkketegemisest alguse saanud tulekahjud.

Galerii Päästeameti tänuüritusest avaneb SIIN.


Lisainfo:

Aigar Kallas, RMK juhatuse esimees, aigar.kallas@rmk.ee

Andres Talijärv, Eesti Erametsaliidu tegevjuht, andres.talijarv@erametsaliit.ee