Seakatk jääb Eesti metsadesse pikkadeks aastateks

  • Post category:Uudised

Maaleht.ee:

Sigade Aafrika katk on metssigadel jätkuvalt väga levinud ega näita taandumise märke. Maaeluminister Tarmo Tamm rõhutas, et suvi on taudi leviku kõrghooaeg ning seakasvatajatel tuleb erilise täpsusega täita kõiki kehtestatud bioohutusnõudeid. Väga oluline on koostöös jahimeestega kärpida metssigade arvukust, et vähendada metsas viiruskoormust.

Eestis avastatud katkujuhtumite kaart täieneb alates 2014. aasta sügisest pidevalt uute nakatunud metssigade juhtumitega ning seni on viirusest puutumata vaid Hiiumaa ja Muhumaa. Kuu aega tagasi diagnoositi Aafrika seakatk Pärnumaa Kihlepal ligi 3400 seaga farmis ning paari päeva eest Saaremaal Orissaare vallas asuvas farmis, kus laupäeval jõuab lõpule ligi 3200 sea hukkamine. Mõlemad juhtumid on pärit paigust, kus metssigade nakatumine on keskmisest kõrgem.

„Sigade Aafrika katk jääb Eesti metsadesse ja meie naaberriikidesse veel pikkadeks aastateks ning tähelepanu hajumine ja hooletuks muutumine maksab väga valusalt kätte, sest pärast taudi ametlikku diagnoosimist hukatakse farmis kõik loomad,ˮ ütles Tamm. Ta lisas, et iga uus seakatku juhtum on valus löök kodumaisele seakasvatusele.

Loe edasi Maalehest.