fbpx

Rakvere Metsaühistu liikmeskond kasvas neljakohaliseks

Rakvere Metsaühistu liikmeskond kasvas neljakohaliseks

Kirjutas

Rakvere Metsaühistu liikmed on väga aktiivsed ja ühistu korraldatud üritused alati rahva­rohked. Fotol metsaühistu liikmed Sagadi mõisas ühistu 30. sünnipäeva tähistamas. / Foto: Ain Liiva

Eesti vanimas, Rakvere Metsaühistus on nüüd üle tuhande liikme. Ühistu juht Meelis Matkamäe räägib, kuidas metsaomanikud neid üles leiavad ja milliseid teenuseid nad oma liikmetele pakuvad.

Meelis Matkamäe

Rakvere metsaühistu tegevjuht

Rakvere Metsaühistu liikmeskonna kasv on viimasel ajal tulnud ennekõike meie seniste liikmete naabrite arvelt. Metsaühistu poolt kvaliteetselt tehtud tööd on ka kõrvalkinnistute omanikele silma jäänud. Metsast lähtuvaid ja loodust säästvaid töid soovitakse ette võtta ka enda metsades.

Meie ühistus töötavad metsandusliku kõrgharidusega kogenud spetsialistid, kellega koos saab metsaomanik majandamisotsuseid teha läbimõeldult ja kaalutletult, hetkeolukorrale vastavalt. Töid metsas tehakse võimalikult väikeste kahjustustega, arvestatakse sotsiaalsete ja ökoloogiliste väärtustega. Kuna toimetame suures osas Lahemaa rahvuspargis, oleme metsale ja keskkonnale parima ning ka metsaomanikule sobiva lahenduse leidmiseks kokku puutunud igasuguste erisustega. Meie ühistu motoks ja eesmärgiks on metsaomanikuga usaldussuhte loomine.

Esimesena aitab konsulent

Nii uute kui ka vanemate liikmete puhul on esimeseks kontaktiks ühistus metsakonsulent. Tema ülesandeks on metsaomanikku harida ja selgitada metsanduslikke termineid. Selle tulemusena mõistab omanik paremini oma metsa olukorda ja suudab ise vastu võtta otsuseid metsa majandamiseks. Koos konsulendiga paneb omanik paika plaani, mis arvestab nii tema soove ja pikaajalisi eesmärke kui ka metsaseaduses ja mujal toodud piiranguid.

Kui plaan sisaldab raietöid, aitab konsulent taotleda ka metsateatised. Alates juulist on uuendusraiete metsateatised tasulised ning nende esitamisel peab kursis olema kõigi nõuetega, sest riigilõivu tuleb tasuda ka siis, kui küsitav metsateatis saab eitava vastuse. Seetõttu on eriti oluline märkida teatistele õiged raieliigid, pindalad ja tihumeetrid, juhindudes metsaomaniku soovidest ja mõtetest.

Kui omanik otsustab raietööd korraldada koostöös metsaühistuga, liigub töö metsniku kätte. Tema planeerib ja kooskõlastab kõik raietöödega seonduva. Sõlmib metsaomanikuga lepingu, organiseerib tööd metsas ja logistika. Tema ülesandeks on ka metsast raiutud puidule parima hinna leidmine turul ning selle transpordi korraldamine.

Metsauuenduse plaanid pannakse metsaomanikuga tavaliselt paika juba enne raietöid. Raamatupidaja vormistab aktid ja selgitab vajadusel kogu rahalist liikumist, toetuste spetsialist taotleb vajalikud toetused. See kõik tähendab „võtmed kätte“ teenust, kus töötajad saavad õiglase ja kontrollitud tasu ning metsaomanik võimaliku suurima tulu kvaliteetsete metsamajanduslike tööde eest.

Ühistut juhivad selle liikmed

Metsaühistu kuulub ühistu liikmetele ning läbi üldkoosoleku on suurim otsustusõigus metsaühistus just metsaomanikel. Rakvere Metsaühistu juhtimises on oluline roll volinikel, keda on kokku 30. Volinikud valitakse üldkoosolekul iga viie aasta tagant ning nende ülesandeks on anda tagasisidet ühistu juhatuse tööle ning aidata üldise suuna seadmisel.

Volinikud kohtuvad iga poole aasta tagant ning koosolekutest osavõtt on rohke ja aktiivne. See näitab, et oma rolli Eesti vanima metsaühistu arendamisel võetakse tõsiselt, aidates sel moel tagada metsaomanikele soovitud tulemus.

 

Rakvere Metsaühistus on palju väikemetsaomanikke, kellest on kujunenud tugev kogukond. Korraldame oma liikmetele erinevaid ühisüritusi ja koolitusi, et nende metsanduslikke teadmisi tõsta. Liikmed tunnevad ja usaldavad meid ning on metsaühistut soovitanud ka naabritele ja tuttavatele. See on olnud parim reklaam ja tunnustus meie meeskonna tööle ning aidanud Rakvere Metsaühistul stabiilselt kasvada.  

Last modified: 16. okt. 2024