You are currently viewing Ümarpuiduturg on valdavalt languses

Ümarpuiduturg on valdavalt languses

  • Post category:Uudised

Heiki Hepner, OÜ Tark Mets

Eesti Erametsaliidu hinnastatistika järgi on okaspuupalgid ja kase jämesortiment juulis märgatavalt odavnenud. Paberipuidu sortidel on hinnatrendid erinevad ja sellest võib välja lugeda teatud ebaselgust järgnevate arengute osas. Küttepuidu hind küll pisut kallines, kuid üldine hinnatrend on pidama jäänud tasemel 40 €/tm.

Okaspuupalkide hinnad on odavnenud kolmandat kuud järjest, kusjuures juulis oli hinnalangus küllalt järsk. Kuuga odavnes männipalk 12,6%, männipeenpalk 8,4%, kuusepalk 11,4% ja kuusepeenpalk 7,2%. Kolme kuuga on hinnad odavnenud umbes veerandi ehk 25%.  Aastataguse ajaga hindu võrreldes on eriti järsk kukkumine tabanud just männipalgi hinda, mis seni püsis kuusepalgist selgelt kõrgem. Nüüdseks on oluline hinnavahe kadunud. Aastaga on männipalgi hind langenud 35,9% (43 €/tm) ja männipeenpalgil 28,9% (30,2 €/tm). Samal ajal on kuusepalk odavnenud 18,2% (16,3 €/tm) ja kuusepeenpalk 10,9% (9,2 €/tm).

Juuni kokkuvõttes kirjutasime, et hinnalangus on lõpuks jõudnud ka kasepaku ja -palgi hindadeni ja poolteist aastat kestnud järjepidev hinnatõus on läbi. Juulis nägime siin päris järsku hindade odavnemist. Kuuga odavnes kasepakk 8,5% ja kasepalk 11,1%. Haava- ja lepapalkide hinnad vähenesid märksa mõõdukamalt (vastavalt 3,9% ja 5,7%). Kolme kuuga on kõik eelpool nimetatud sortimendid tuntavalt odavamaks muutunud. Kasepakk on odavnenud 8,8%, kasepalk 17,7%, haavapalk 18,5% ja lepapalk 14,8%. 2022. aasta juuliga võrreldes on kasepakk ja -palk ainsad, mis veel ületavad eelmise aasta hinda. Tänavu on kasepaku hind 6,4% (10,55 €/tm) ja kasepalgi hind 1,2% (1,5 €/tm) kõrgem kui mullu. Haavapalk on samal ajal odavnenud 27% (22,8 €/tm) ja lepapalk 12,1% ( 9,5 €/tm).  

Paberipuiduturul olid hinnamuutused sortide lõikes erisuunalised. Kasepuit tegi oma hinnalanguse eelmisel kuul ära ja juulis järgnes sellele väike 1,5% hinnatõus. Haavapuit samal ajal odavnes 7,6% ning okaspuupuit jäi nende kahe vahele ja odavnes 3,9%.  Kallim sortiment on jätkuvalt kasepuit ja odavaim haavapuit. Haavapuidu selline hinnalangus on viinud tema hinna praktiliselt samale tasemele küttepuidu hinnaga. Kolme kuu taguse ajaga võrreldes on kõik sortide hinnad täna oluliselt madalamad. Okaspuu- ja kasepuit on odavnenud ca veerandi ja haavapuit viiendiku. Eelmise aasta juuliga võrreldes on hinnalangus veelgi suurem. Aastaga on kasepuit odavnenud 44,5% (40,1 €/tm), haavapuit 42,5% (29,9 €/tm), männipuit 39,5% (29,4 €/tm) ja kuusepuit 39% (28,7 €/tm).

Küttepuidu hind on möödunud kuuga võrreldes  1,4% kasvanud, kuid olulisem on märgata viie kuust perioodi, kus hind on kõikunud 40 euro ümber. Juulis maksis tihumeeter küttepuitu 40,33 eurot. Tundub, et sellest hinnatasemest on hetkel kujunemas küttepuidule mingiks perioodiks tasakaalu punkt. Ka kolme kuu taguse ajaga võrreldes on tänane hind õige kerges plussis (0,4%), kuid eelmise aasta juuliga võrreldes on hind kukkunud korralikult (29,2% ehk 16,6 €/tm).

Vaata hinnastatistika tabelit ja eelmiste kuude hinnakommentaare SIIT.