Kas raiet on võimalik avaliku huvi põhjendusel keelata?

  • Post category:Uudised

UUDISED.ERR.EE:

Tallinnas väljastatakse igal aastal umbes 2500 raie- ja hooldusraie luba. Need on dokumendid, mis lubavad puid langetada sealt, kuhu peaks kerkima mõni uus hoone või laienema tee. Aga peale selle antakse raieluba ka puudele, mis on haiged, vanadusest nõrgaks jäänud või tormis kahjustada saanud ja seeläbi inimestele ning hoonetele ohtlikuks muutunud. ERR.ee võttis luubi alla Haabersti ja Kesklinna piirkonna ning otsis välja 2017. aasta esimeses pooles antud load, millega kaasnevad sama ulatuslikud raietööd nagu Haabersti liiklussõlmeski.

Ei saaks öelda, et tänavu esimesel poolaastal (samal ajal, mil anti luba Haabersti liiklussõlme alla jäävate puude maha võtmiseks) oleks linnavalitsus andnud tavapärasest rohkem lube. Need jäävad viimastel aastatel 70 ümber (aasta lõikes 200 ümber). Küll aga on näiteks viimaste aastatega võrreldes kasvanud just Haabersti linnaosas antud lubade arv, seda viie aasta taguse ajaga võrreldes lausa kolm korda.

“Haabersti linnaosas on raiutavate puude arv suurenenud eelkõige ehitustegevuse hoogustumise tõttu,” kinnitas ERR.ee-le Tallinna keskkonnaameti maastikuarhitekt Kristiina Kupper. Haaberstis kehtestati juba aastaid tagasi detailplaneering alale, kus kasvab tihedamalt puid. Nüüd on elamute ehitamise eel jõutud ka raielubade taotlemiseni.

Kupper selgitas ka, et kõik taotlused linnalt puude raiumiseks luba ei saa. Umbes 350 taotlust 2500-st lükkab linna keskkonnaamet tagasi, sest need on valesti vormistatud. Kuid on ka taotlusi, mis on igati õigesti vormistatud, kuid jäävad ikkagi loata — neid on umbes poolsada.

Avalik huvi suudaks raie peatada, teoorias

Puu raieks ja hoolduslõikuseks loa andmise määruses on välja toodud kaheksa põhjust, miks amet loa andmisest keelduda võiks. Need on näiteks juhud, mil puu on igati elujõuline ja ei lõhu kasvamise käigus ei majade vundamente, seinu, katuseid. Kindlasti säilitatakse ka puud, mis on nahkhiirte, samblike või lindude elupaigad ehk puud, mis on looduskaitse all.

Loe täpsemalt ja vaata graafikuid ERR uudisteportaalist.