fbpx

Mõtteid kliimaseaduse arutelult

Mõtteid kliimaseaduse arutelult

Kirjutas

Jaanus Aun

Oma mõtteid kliimaseaduse arutelult jagab tegevjuht Jaanus Aun:

Reedel sai osaletud kliimakindla majanduse seaduse (kliimaseadus) arutelul. Kuulsime, et laekunud on ennenägematu hulk muudatusettepanekuid. Neid töötatakse läbi ja eelnõuga liigutakse edasi. Saime kinnituse, et eelnõu jääbki üldiseks – annab eesmärgid ja raamid. Täpsemad meetmed, kuidas kliimaneutraalsuseni jõuda tulevad madalama tasandi õigusaktidesse.

Mida metsanduse kohta öeldi? Ainuke nö päästev sektor. Valdkond, mis suudab teiste heidet kompenseerida. Rõhutati puidu senisest suurema väärindamise tähtsust. Mõnevõrra jäi siiski arusaamtuks, kuidas väärindamisesse panustavatesse investoritesse kindlust süstitakse, kui kliimaseadusega antakse suund raiemahu vähenemiseks tasemele ca 10 mln tm aastas.

Tervitada tuleb uudist, et juba nüüd eraldatakse nö kliimarahadest ca 16 mln eurot metsakasvatuse turgutamiseks, et meie metsad aitaks kaasa kliimaeesmärkide saavutamisele. Saab näha, millele raha täpselt kasutama hakatakse. Kliimaministeerium on lubanud meidki aruteludesse kaasata.

Ja väga loodan, et tegemist on ikka päriselt kliimaprobleemi lahendamise rahaga, mis ei tähenda, et nüüd võib siseriiklike metsatoetuste raha riigieelarves mõnele teisele kulureale kirjutada. Kui nii läheks oleks tegemist, mitte kliima-, vaid eelarveprobleemi lahendamisega.

Last modified: 21. okt. 2024