fbpx

Balti erametsanduse kohtumine Leedus

Balti erametsanduse kohtumine Leedus

Kirjutas

Balti erametsanduse kohtumine Leedus foto osalejatest

Kohtumisel osalesid erametsandusvaldkonna eksperdid Eestist, Lätist ja Leedust.

Leedus toimus 9.-10. oktoobril Balti riikide erametsandusvaldkonna kohtumine, kus Eesti Erametsaliitu esindasid meie keskkonnanõunik Mari Teesalu ja erametsaliidu liikme Ühinenud Metsaomanikud keskkonnaspetsialist Andres Raido Roosileht.

Ürituse jooksul anti kõigi kolme riigi poolt ülevaade viimaste aastate muudatustest, sealjuures muredest ja rõõmudest, arutati Euroopa Liidu poolt tulenevate regulatsioonide siseriiklikutest rakendamisest ning metsi kimbutavatest kahjustustest. Samuti Natura 2000 aladest ja seal mõjuhindamiste läbiviimisest. Üritusest võtsid osa nii erametsaomanike esindusorganisatsioonide kui ka ministeeriumite esindajad.

Maaomanikele on jätkuvalt ühiseks suureks murekohaks ebapiisavad kompensatsioonimäärad looduskaitseliste piirangute eest, mille ümber käivad pidevad arutelud. Nii Lätil kui Leedul on praegused kompensatsioonimäärad kõrgemad kui Eestis, aga sellegi poolest leitakse, et need pole maaomaniku suhtes õiglased. Leedus kui ka Lätis makstakse kompensatsiooni nii EL rahadest kui ka riigimetsamajandamise keskuse tuludest. Nii kompensatsioonide kui ka muude metsandusküsimuste osas on tunda, et Lätis ja Leedus on riigiga koostöö edukam kui seda on Eestis.

Ürituse käigus külastasime ka lisaks auditoorsele infovahetusele looduskaitsealasid, kus oli mõne aasta eest ladva-kooreürask männikutes suurelt üle käinud. Samuti ala kus oli kuuse-kooreüraskite tagajärjel hukkunud puud ning arutasime kuidas sellises olukorras tagada ohutus metsas liiklejatele.

Kahe aasta pärast toimub see sama üritus kõikide eelduste kohaselt Eestis.

Last modified: 14. okt. 2024