You are currently viewing Ants Eriku kõne maaomanike meeleavaldusel
Ants Erik maaomanike meeleavaldusel. Foto: Meeli Küttim

Ants Eriku kõne maaomanike meeleavaldusel

  • Post category:Uudised

Head metsamehed ja naised, põllumehed, talupidajad, jahimehed. Head maaomanikud ja maal elavad ning töötavad inimesed! 

Meid on siin täna palju ja me oleme siin, sest teisiti enam ei saa! 

Me oleme siin, sest me armastame Eestit. Me armastame Eesti loodust ja tahame elada, töötada ja oma lapsi kasvatada just siin – Eesti maal!

Eesti riigi ja Eesti iseseisvuse üks tugisammas on alati olnud maal elav inimene. Regionaalpoliitika ei ole sõnakõlks. See on julgeoleku garant. 

Viimastel aastatel tunneme aga meie, maaomanikud ja maal töötavad inimesed aina valusamalt, et meie elu ja soovid ei loe midagi neile, kes võtavad vastu otsuseid siit mõnisada meetrit eemal Kliimaministeeriumis. Ja ka siinsamas, Toompeal – valitsuses ja Riigikogus. 

Mida me tahame?

Täiesti tavalist asja: õigust elada, töötada ja ettevõtlusega tegeleda meile kuuluval maal. Töötada ise ja pakkuda tööd ka teistele inimestele.

Mida me nõuame?

Esiteks: Nõuame õiglasi ja koheseid hüvitisi, kui riik ei lase meil meie enda maal toimetada, metsa majandada, peret ülal pidada. Hüvitised on sarnasel tasemel aastast 2008. Riigikogulase palk on selle aja jooksul tõusnud peaaegu kaks korda! 

Teiseks: Nõuame Piirangutega koormatud maa asendamise võimalust riigimaaga. Kui riik soovib eraomaniku maale ehitada maantee või kaitsepolügoni, saab maade asendamist teha küll ja juba 5 aastat. Kui looduskaitse meie metsa ja maa lukku paneb, siis ei saa. Ometigi on tegu sisuliselt sundvõõrandamisega ja kui seda tehakse omaniku seljataga nii nagu see täna toimub, siis saame seda nimetada natsionaliseeimiseks. Maade asendamine tuleb võimaldada ka looduskaitseliste piirangute korral.      Nõuame maaomanike võrdset ja õiglast kohtlemist!

Kolmandaks: Maamaks ei tohi tõusta kiiremini kui kümme protsenti aastas. Nii on maaomanikele lubatud ja kokkulepitud. Oma sõna peavad pidama ka poliitikud!

Maamaksu kontrollimatu tõus toob kaasa selle, et maaomanik ei jaksa oma kodu enam üleval pidada! Ta on sunnitud oma maa müüma ja ära kolima. Mis saab niimoodi meie maaelust?

Eesti Erametsaliit algatas selle meelavalduse. Kuid see ebaõiglus ei ole ainult metsaomanike mure. Täna on siin Põllumajandus-kaubanduskoda, Talupidajate keskliit, Omanike keskliit, Jahimeeste selts, Maaparandajate selts ja Lahemaa maaomanike liit. 

Eesti riigi põhiseadus ütleb: eraomand on püha ja puutumatu. Me oleme siin täna üheskoos seismas selle eest, et see põhimõte Eestis säiliks ja ei hääbuks. See meeleavaldus ei ole meie võitluse lõpp, vaid alles algus.

Eesti Erametsaliidu korraldusel toimus maaomanike meeleavaldus 29. mail 2024 Tallinnas Toompeal.