You are currently viewing Kui palju erametsa Eestis kaitstakse – SMI andmed

Kui palju erametsa Eestis kaitstakse – SMI andmed

  • Post category:Artiklid

Eestis on ametliku statistilise metsainventuuri (SMI) järgi range kaitse all 50 000 hektari jagu erametsa, leebemalt piiratakse umbes 150 000 hektarit. Viimase arenguna riigi looduskaitsepoliitikas soovib Kliimaministeerium oluliselt karmistada kaitsekorda Natura metsaelupaikades, mis puudutab paljusid metsaomanikke ning kokku ligi 15 000 hektarit erametsa, kus plaanitakse senine piiranguvöönd muuta sihtkaitsevööndiks ja seal majandamine täielikult keelustada.

Rangeid piiranguid 10 aastaga kaks korda rohkem

Tänavu kevadel küsis Eesti Erametsaliit teabenõudega Keskkonnaagentuurilt statistilise metsainventuuri (SMI) andmeid kaitstavate erametsade ja nende pindala muutuse kohta. Teabenõude vastusest selgus, et kui 2013. aastal oli range kaitse all 27 269 hektarit erametsi, siis 2022. aastaks oli see pindala tõusnud juba 53 550 hektarini ehk ligi kahekordistunud.

Kaitstavate erametsade pindala muutus aastatel 2003-2022, SMI 2022

Rangete piirangutega erametsade pindala on veelgi kasvamas, sest nende hulka on KIK Eramets toetusõiguslike alade kaardi andmetel plaanis lisada 14 400 hektarit suures osas Natura metsaelupaikade erametsi, mis seni asusid piiranguvööndites. Nendel aladel võis varem metsa väiksemal määral majandada, kuid edaspidi keelatakse seal ka metsa hoolduseks vajalikud tegevused täielikult. 

Kliimaministeerium on piirangutest rääkides kasutanud EELIS infosüsteemi kaardikihtide andmeid, mis ei hõlma kõiki rangete piirangutega alasid. Näiteks ei ole EELIS andmetes arvesse võetud kuni 4 meetri kõrguseid metsa-alasid, kus omanikul ometi piirangute tõttu tegutseda ei lubata.

Kaitstavate metsade pindala hüppeline tõus

Kogu Eestis on rangelt kaitstavate metsade pindala viimasel kümnendil hüppeliselt kasvanud. Kuigi 90% kaitstavatest metsadest asub riigi maal, on piirangutest siiski mõjutatud ka tuhanded erametsaomanikud. Alloleval joonisel on näha, et enam on rangeid piiranguid füüsilisest isikust metsaomanike maadel.

Kogu rangelt kaitstavate metsade pindala muutus aastatel 2003-2021, SMI 2022

Kliimaministeerium on piirangutest rääkides kasutanud Eesti Looduse Infosüsteemi (EELIS) kaardiihtide andmeid. Tuleb arvestada, et EELIS kaardikihtide andmete puhul ei arvestada kõiki piirangutega metsi. Näiteks ei loeta EELIS andmete puhul rangelt kaitstavate metsade pindala hulka kuni 4 meetri kõrguseid metsaalasid, kuigi maaomanikul on seal tegutsemist oluliselt piiratud.